03.03.2011 12:07

VAŘÍM S LÁSKOU jáhly v pořadu SAMA DOMA

V pátek 11. března 2011 bude hostem pořadu Sama doma Zuzana Kobíková, která zde předvede, kterak zdravě, chutně, hospodárně připravit jednoduché jídlo bez lepku, mléka, vajec. Půjde o jáhly, jejichž popularitu chce Vařím s láskou zvýšit, protože ví, že když se jáhly správně uvaří a ochutí, chutnají skvěle. (O tom, že jsou zdravé nemluvě.)  Pokud jste tedy jáhly na svůj talíř ještě nepustili, zkuste jim dát šanci. V pořadu Sama doma se dozvíte, jak jáhly připravit na slano i na sladko a v různých sezónních variacích.

Co jsou jáhly?

Jáhly jsou vyloupané obilky prosa, které pochází z Číny. Už staří Egypťané a Řekové z nich připravovali chléb, pivo i lihoviny. Jáhly bývaly jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy a ještě za 2. světové války sedenně používaly na přípravu nutričně hodnotných a sytých kaší, polévek a placek. S příchodem socialismu, který pod heslem "více píce republice" propagoval hlavně zrno pšeničné, však jáhly z našeho jídelníčku téměř vymizely. Až dnes zažívají svou renesanci, a to hlavně proto, že jsou bezlepkové a navíc působí jako jedna z mála potravinv našem organismu zásadotvorně, dobře se tráví a jsou proto vhodné zařadit do jídelníčku i po dietní chybě či při trávicích potížích (určitě vhodnější než obligátní pšeničné piškoty či rohlíky).

Jáhly mají vysoký obsah fosforu, jsou bohaté na hořčík, měď, vápník a vitamíny skupiny B.

 

 

 

 Jáhly se Schinkenspeckem a jarní cibulkou jako předkrm. Foto: dr. Petr Přehnil.

—————

Zpět


Aktuality

22.08.2017 13:14

Pekařka zcela rozebrána!

DRUHÉ VYDÁNÍ titulu Vařím s láskou - PEČIVO, MOUČNÍKY, CUKROVÍ bez lepku, mléka, vajec, takzvaná "pekařka", je dnešními vyřizovanými objednávkami ZCELA ROZEBRÁNO. O případném dalším vydání Vás budeme informovat; DÍKY, naše čtenářky, díky, naši čtenáři!  

Celý článek

—————

13.08.2017 00:00

Příběh o jablku 2017

Na co si dát pozor s jablky? Koukněte a uvidíte! https://youtu.be/x8kGrsMXBiw

Celý článek

—————

13.02.2017 11:45

Valentýnský dárek - recept z tropického ráje

Bramborové kari ze Srí Lanky   Ingredience 500 g brambor, vařených, nakrájených na 1 cm plátky 1 menší cibule nakrájená najemno 1 snítka kari listů 1/2 lžičky semena pískavice řeckého sena 1/2 lžičky kmínu 1 kus skořice, asi 4 cm 5 cm listu pandánu 1/2 lžičky kurkumy 1 lžička hořčičného...

Celý článek

—————

10.10.2016 12:02

Upečte si na Vánoce podle knihy Vařím s láskou: pečivo, moučníky, cukroví - bez lepku, mléka, vajec

Druhé, doplněné vydání tohoto titulu, je k objednání zde či u Vašich dobrých knihkupců a obchodníků.       Chcete se pustit do pečení, ale chybí vám recepty pro Vaši specifickou dietu? Máme pro Vás řešení! S pomocí více než 100 receptů a podrobných popisů přípravy v této knize...

Celý článek

—————

06.05.2016 18:29

Dobrá zpráva!

Nové, v pořadí už šesté, doplněné vydání knihy Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, jsme právě zadali do výroby. Jakmile bude k dispozici, dáme Vám vědět jak tady, tak na našem FB profilu, kde už zítra najdete krátkou fotoreportáž o tom, „jak jsme vařili kuchařku“.    

Celý článek

—————

05.10.2015 09:37

Variace na téma Špagetová dýně

Sezóna dýní je tu a dýní na trhu stále více druhů. Když se pustíte do tohohle snadného receptu, bude Vám hned jasné, proč se této dýni říká špagetová. Přiznám se, že jsem ji letos takto zkusila poprvé a pak hned podruhé. To proto, že „na internetu“, jsem našla řadu různých postupů. To abych se...

Celý článek

—————

18.07.2014 08:09

BIOSLAVNOSTI ve Starém Městě pod Sněžníkem

Očima Jedlíka a prodavače knih Vařím s láskou v jedné osobě | Vařím s láskou na „výjezdní akci“       Brno: v 5 ráno budíček. Věci připraveny ze včerejška, takže ještě jednou zkontrolovat a naložit: knihy v dostatečném počtu, poutače, trička firemní, trička „pro případ“,...

Celý článek

—————

10.07.2014 09:33

Nová vydání obou knih Vařím s láskou jsou tady!

Ještě teplé výtisky pátého vydání "červené kuchařky" Vařím s láskou a druhé vydání "oranžové pekařky" jsou na českém i slovenském trhu. Děkujeme všem čtenářům a partnerům. Díky.

Celý článek

—————

08.07.2014 11:11

Výrobce bio potravin představil první bezlepkový mlýn v Česku

  Odhaduje se, že v Česku trpí celiakií jeden člověk ze dvou set obyvatel. Celiakie se neprojevuje jen zažívacími obtížemi, ale je příčinou mnoha dalších  nemocí. Firma PRO-BIO, s.r.o. přišla s dárkem pro ty, kteří trpí alergií na lepek, a v polovině května otevřela nový...

Celý článek

—————

16.06.2014 12:39

I pekaři se dočkají. Už brzy druhé vydání Vařím s láskou - Pečivo moučníky cukroví

Ani pekařky a pekaři nepřijdou zkrátka - po vyprodání je ve stádiu posledních příprav druhé vydání titulu Vařím s láskou Bez lepku mléka vajec: Pečivo moučníky Cukroví. Ti kdo už podle naší první knihy vaří, mohou podle této začít i ve větším rozsahu péci. Doporučeno Jedlíkem i mnoha dalšími...

Celý článek

—————